Entrem dins l’era del Grafè
El grafit de la mina del nostre llapis conté el material més prim i més resistent que existeix. El millor conductor tèrmic i excel•lent conductor elèctric. Durísim, transparent, superflexible, impermeable i gairebé irrompible. Barat i abundant. La seva obtenció va donar el Nobel de Física 2010 a dos científics russos, i la seva tecnologia permet aplicacions que semblen de ciència ficció.
Blocpost dedicat a Helena B, alumna de 1 ESO
El grafè és un material de només 2 dimensions, el seu gruix és de només un àtom. És carboni pur, igual que el carbó, el grafit i el diamant, però la forma com estan ordenats els seus àtoms (formant una xarxa plana hexagonal) li dona propietats molt especials.
L’enginyeria està treballant en les aplicacions del grafè que permetran aviat l’existència de processadors molt més ràpids i potents què els actuals de sil•lici, de mini ordinadors tàctils enrotllables amb circuits invisibles i de baixísim consum, de sensors hiperprecisos, de cèl•lules solars laminars i molt més eficients que les actuals, d’elements estructurals i blindatges super resistents, …
Per cert, la nostra tecnologia també és puntera en aquest camp: la empresa alicantina Graphenano està a la vanguardia del desenvolupament i la industrialització del grafè. Convé visitar la seva web per informar-se sobre aquest material i les seves aplicacions.
Si voleu saber més sobre el grafè entreu a:
l’Observatori Tecnològic del MECD
l’enclau UPC: del grafit al grafè