BellSpace. De Bellvitge a l'estratosfera

BellSpace. De Bellvitge a l’estratosfera

Aquest curs l’alumnat de 1r de Batxillerat Tecnològic de l’Institut Bellvitge s’ha enfrontat al repte de dissenyar, construir, programar, enlairar i recuperar una sonda estratosfèrica, impulsada per un globus ple d’heli i equipada amb sensors i càmeres per a monitorar certs paràmetres de l’atmosfera i del mateix funcionament de la sonda.

Després de molta feina a l’institut vam enlairar-la el 15 de juny, compartint globus, heli i paracaigudes amb l’equip de l’Institut el Morell de Tarragona. Vam comptar amb l’acompanyament i la col·laboració d’algunes famílies dels alumnes.

No tots els sensors van funcionar bé, i l’antena que havia de rebre les dades en temps real va fallar. Malgrat això, vam aconseguir localitzar la sonda i recuperar-la gràcies al rastrejador GPS que portàvem i que rebia les dades emeses pel mòdul GPS de la sonda. Segons aquest mateix i les dades preses pels sensors de temperatura, en gairebé 2 hores de vol la sonda va arribar a 30.103 m d’altitud i va estar sotmesa a temperatures exteriors extremes (-54 ºC la mínima mesurada a uns 13.000 m d’altitud). El repte de l’aïllament ha estat assolit, la temperatura interior no va baixar en cap moment de 18 ºC.
A més de ben aïllada sembla que hem construït bé la nostra sonda, perquè amb l’impacte amb el terra a la baixada (tot i esmorteït per un paracaigudes) no es va trencar ni es va bellugar res del que portava a l’interior.

La càmera de la sonda va gravar el viatge fins a l’estratosfera. El vídeo mostra un resum en 6 minuts de gairebé 2 hores de viatge. Espectacular!!:

La jornada va ser retransmesa en línia a través del canal de Twitch creat per al projecte. Els vídeos ja no estan disponibles a la plataforma, però els vam descarregar i aviat publicarem un videoresum.

La televisió de L’H ens va fer una entrevista al mes de maig. Queda pendent una segona al setembre. De moment, aquesta és la notícia publicada:

El projecte està documentat al nostre web https://sites.google.com/view/bellspace i al nostre canal de Twitter @TecBellSpace
Clicant la següent imatge podeu accedir al nostre àlbum de fotos, allotjat a Flickr:

AlbumFotos