Internet de les Coses: Smart World

Internet de les Coses: Smart World

La Informàtica i les Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions no només permeten l’ús i la creació d’aplicacions per escriure, informar-se, entretenir-se, … Avui la xarxa Internet, a més d’allotjar arxius, webs, vídeos, jocs, … permet a les persones connectar-se a través de les xarxes socials, i a les coses, convertir-se en intel·ligents.

El concepte Internet de les Coses (IoT, Internet of Things) va nèixer fa molt poc, cap a l’any 2010 i es refereix a la connexió d’objectes a Internet, de manera que puguin interactuar en xarxa entre ells o amb les persones, transmetent o rebent informació, i realitzant les accions programades en funció de les dades disponibles. Actualment hi ha més de 10.000 milions de dispositius connectats … i es preveu que aquest volum es tripliqui en els propers 5 anys!

Aquest vertiginós creixement d’aparells connectats, cadascun amb la seva pròpia adreça IP (Internet Protocol), ha saturat la capacitat del fins fa poc actual protocol IPV4, que només podia generar 4.300 milions d’adreces IP de 32 bits. L’actual protocol IPV6 pot arribar a generar … 340 sextilions (340 x 1036) d’adreces de 128 bits !!!

Què cal per connectar les coses a Internet:

Sensors que detecten i comuniquen canvis físics, incorporats als objectes a connectar.
Tecnologies de comunicació inalàmbriques: Bluetooth, WiFi, 4G, RFID.
Dispositius de monitorització i control: ordinadors portàtils, tablets i smartphones.

Quines aplicacions té l’IoT:

L’IoT permet aplicacions que semblen de ciència ficció en àmbits tan diversos com el de les ciutats intel·ligents, la protecció mediambiental, la seguretat, el control industrial, la logística, l’agricultura i ramaderia, la domòtica, la salut, …
Si voleu conèixer algunes d’aquestes aplicacions, veieu el Top 50 Sensor Applications for a Smarter World al web de l’empresa aragonesa Libelium, líder mundial en xarxes de sensors inalàmbrics (WSN, Wireless Sensor Networks).

Al nostre nivell, els Tecno-Lògics Bellvitge ja hem treballat l’IoT:

Al·lucinant amb una aixeta que podia obrir-se o tancar-se des d’una pàgina web, presentada per l’EPSEM a la Setmana de les Telecomunicacions, i aplicant-la en una part del TR de J Santiago: creació d’una pàgina web des de la qual es pot controlar una instal·lació domòtica a través de dues plaques Arduino programades amb S4A.

Si tot va bé, aquest és un dels possibles temes a treballar a 4ESO el proper curs: a Tecnologia la instal·lació domòtica, i a Informàtica la seva connexió a Internet a través d’una web o d’una aplicació mòbil.