Jugant amb Pokémons a classe. El rànking

Jugant amb Pokémons a classe. El rànking

Enguany he demanat ajuda als pokémons per augmentar la motivació dels meus alumnes de 2n d’ESO: Al nostre e-spai d’aprenentatge  he creat un rànking, en el qual els alumnes apareixen ordenats en forma de pokémons i en funció de dos tipus de punts: d’experiència i de creativitat.
Cada dia comencem la classe comentant l’evolució dels pokémons dels alumnes a partir del repàs d’aquest rànking.


ranking

Punts d’experiència

S’aconsegueixen amb les tasques de classe. Per a cada activitat establim quants punts es poden aconseguir i qui pot aconseguir-los (normalment, els 5 millors aconsegueixen 0,5 punts d’experiència).
Aquests punts estan representats per estrelles, i no es poden perdre, nomes guanyar.

Nivells de joc

Com que tinc idea d’utilitzar aquest ranking durant tot el curs, per mantenir l’interés he establert 5 nivells. Cada un està representat per un tipus de pokémon:

pokemons01

A començament del “joc” tots els alumnes tenen el mateix avatar: Togepi, el nouvingut. En aconseguir el primer punt d’experiència pugen al nivell principiant i poden escollir el seu pokémon. Lògicament, cada vegada hi ha menys pokémons disponibles.

En aconseguir un cert nombre de punts d’experiència (encara per decidir), es puja de nivell, i el pokémon escolit evolucionarà. Així, en Pichu (1a evolució – nivell principiant) evolucionarà a Pikachu (2a evolució – nivell aprenent) i després a Raichu (3a evolució – nivell avançat). La idea és que les evolucions dels pokémons coincideixin + o – amb els trimestres del curs.
Per donar vidilla als alumnes més avançats, el darrer nivell (expert) els donarà un pokémon legendari (sembla ser que aquests són el no va más) cap a final de curs.

Punts de creativitat

S’aconsegueixen amb accions positives no necessàriament relacionades amb les tasques “acadèmiques”: ajudant a un company de manera autònoma, aportant idees i comentaris positius a la classe, amb creativitat en la presentació de les tasques, …
Cada punt de creativitat està representat per una pokeball (n’hi ha 26 de diferents):

pokeballs

Aquests punts si que es poden perdre, per accions negatives: faltes o retards injustificats, molestar, no fer les tasques, …

Agraïments

He de reconèixer el meu desconeixement inicial en el món pokémon i la ajuda del meu pokemaníac fill, qui m’ha recomanat els pokémons més carismàtics, qui m’ha explicat com funciona aixó de les generacions i les evolucions, qui m’ha suggerit que afegís pokeballs al joc, qui m’ha parlat dels pokémons legendaris, … L’univers pokèmon és realment complex!!!

pokemons

Les imatges de pokémons han estat tretes de la pokédex del lloc oficial pokémon.