Refrigeració de microprocessadors

Refrigeració de microprocessadors

Un microprocessador està format per milions de transistors canviant d’estat constantment. Quant més alta sigui la seva freqüència de processat (MHz) més canvis d’estat es produiran per unitat de temps. Cada cop que un transistor canvia d’estat, una part de l’energia elèctrica que consumeix es transforma en calor.

Així doncs, un microprocessador emet una gran quantitat d’energia calorífica durant el seu funcionament, més calor quant més alta sigui la seva freqüència.

Un microprocessador pot arribar a 100ºC en qüestió de dècimes de segón. Això pot provocar la ruptura del cristall de silici del qual està fet. Per això és necessari un sistema de refrigeració que eviti que el microprocessador s’escalfi en excès. Veieu en aquest vídeo el què li passa a un processador quan treballa sense sistema de refrigeració.

El sistema de refrigeració a la majoria dels ordinadors consisteix en un dissipador metàlic i un ventilador. No està de més obrir l’ordinador de quan en quan i netejar-lo amb un aspirador.

Però hi ha altres sistemes, com el de refrigeració líquida del qual ens va parlar l’Adrian l’altre dia. Podeu conèixer-los en aquest article