Robòtica. Canvi de plans: de Lego-NXT a PrintBots-BitBloq

Robòtica. Canvi de plans: de Lego-NXT a PrintBots-BitBloq

Després de 3 cursos oferint la Robòtica com a optativa anual a 3ESO, enguany l’hem traslladat a 1ESO com a optativa trimestral per a tots els alumnes del centre, i com inici d’un possible projecte global de programació i robòtica que continuarà a 2ESO amb una altra optativa: programació creativa amb Scratch i per descomptat, a 4ESO amb els nostres projectes de computació física amb Arduino.

PrintbotsTecnologics

Després de 8 cursos treballant amb la plataforma Lego NXT, enguany utilitzarem els PrintBots bq. El motiu és el creixent esperit maker dels Tecno-Lògics Bellvitge, cada cop més incompatible amb les plataformes tancades, i una petita subvenció del nostre ajuntament que ens ha permès comprar 5 PrintBots per començar.

Printbot

Els PrintBots són robots DIY (Do It Yourself) i Made in Spain. Tot i que es pot comprar el kit complet, les seves peces es poden fer amb una impressora 3D i els components es poden comprar per separat.
El seu cervell és una placa ZUM, desenvolupada per bq, basada i compatible amb Arduino. Els components, desenvolupats també per bq, inclouen el circuit per connectar-los directament a la placa, sense cap coneixement d’electrònica. Perfecte per 1ESO!
El preu dels PrintBots és assequible, n’he comprat 5 amb els diners que hauria costat un EV3. La flota de BellPrintBots podrà anar ampliant-se fins a aconseguir els 10 que considero necessaris per treballar amb 20 alumnes :-)

L’entorn de programació desenvolupat per bq, BitBloq, utilitza blocs visuals tipus Scratch, és molt intuïtiu i amb un suport excel·lent. A més, permet visualitzar el codi en llenguatge Arduino i es pot compartir amb la resta de la comunitat BitBloq.

Em fa pena acomiadar-me dels NXT i de 3r d’ESO, però cal evolucionar. Espero que a partir d’aquí poguem oferir opcions als alumnes per donar continuïtat a aquest trimestre ofert a 1ESO.

Anirem informant …