Scratch & Bell: el videojoc dels alumnes d'Informàtica 4ESO

Scratch & Bell: el videojoc dels alumnes d’Informàtica 4ESO

Aquest és el resultat del treball amb Scratch durant el 2n trimestre dels Informàtics 4ESO: fer un videojoc ens ha permès posar en marxa la nostra imaginació, aprendre conceptes, lògica i estructures de programació, posar-nos d’acord, desenvolupar els nostres coneixements de creació i d’edició d’imatges, d’àudio, de vídeo, … Un munt de coses!

Cada alumne ha creat el seu personatge, transformant-se ell mateix en un personatge de còmic o de videojoc mitjançant fotomuntatges amb Gimp. Per tal de simular el moviment, cada personatge té quatre posicions: dues alternades per caminar, una per saltar i una altra per ajupir-se. Els jocs individuals permeten triat entre un dels dos personatges creats per cada parella de treball.

Els personatges es controlen amb les fletxes del teclat, i vam decidir que romandrien en una posició x fixa, el què es desplaça en realitat és el fons, gràcies a una variable que controla aquest desplaçament en funció de la tecla premuda.
Cada parella d’alumnes ha creat el seu propi videojoc amb tres o quatre fons fets amb Gimp amb elements relacionats amb els personatges triats i un element comú a tots: el terra tipus Mario Bross per tal de donar continuïtat a l’hora de fer el muntatge complert. Així tenim fons de Mario Bross, dels Simpsons, de Phineas i Ferb, …

Hem afegit objectes que interactuen amb els personatges: monedes que en agafar-les omplen el moneder, bombes que cauen aleatòriament del cel, bales que apareixen també aleatòriament i treuen vida al personatge en tocar-lo, i un escut que només es pot aconseguir si el personatge ha agafat prou monedes i que només es pot utilitzar 10 vegades per protegir-se d’aquests elements malignes. Altres enemics (pinxos, plantes carnívores, ocells caganers, …) han quedat a mitges per falta de temps.

I moltíssimes variables, per tal de amb un sol conjunt d’instruccions poder actuar amb un o altre personatge, per controlar el desplaçament dels fons, el nivell en el què apareixeran les bombes, els missatges personalitzats en funció del nom del jugador i del personatge triat, el color del fons i la velocitat en funció del nivell de joc, el company associat al personatge triat, que apareix al final del joc, el nivell de vida, que es va esgotant cada cop que és tocat per una bomba, l’acció de l’escut, el temps de durada del joc, …

Encara que al vídeo no se sent, també hem posat música, feta per nosaltres mateixos amb Arduino a Tecnologia i editada amb Audacity per millorar-la i adaptar-la al ritme del joc. Una icona altaveu permet activar i desactivar el so. A més, en qualsevol moment del joc es pot accedir a la pantalla d’informació. No ens hem deixat res!

Aquestes són les pantalles inicials d’alguns dels jocs dels alumnes. Clicant sobre les imatges accedireu als seus treballs

També podeu accedir al muntatge complert del joc col·laboratiu, compartit al canal Tecno-Lògic de Scratch, on algunes de les funcions no funcionen del tot bé, però podeu descarregar-lo i investigar com ho hem fet.

Si voleu provar el joc, aquestes són les instruccions, a les què podeu accedir en qualsevol moment clicant sobre la icona info:
El personatge pot caminar cap endavant i cap a enrere, saltar i ajupir-se; controla els moviments amb les fletxes del teclat.
Activa el joc clicant la bandera verda. Per desactivar-lo, clica el botó vermell.
Utilitza la tecla C per córrer i la tecla per activar l’escut i protegir-te dels enemics.

Aquest és el resum i el resultat final d’aquesta activitat.
El nostre material d’aprenentatge està allotjat al site InfoTecBell