STEM A L'H

STEM A L’H

El projecte STEM A L’H, fruit de la col·laboració entre Pessics de la Ciència i el CRP de L’Hospitalet, pretén crear sinergies entre centres de secundària i escoles de primària de la nostra ciutat mitjançant la celebració d’una jornada en la qual alumnes de secundària ofereixen activitats als de primària dins de l’àmbit STEAM. La data escollida ha estat l’11 de febrer: dia internacional de la dona i la nena a la ciència.

STEMaLH

Nosaltres hem participat oferint als nens i nenes de 6è de l’escola Ramon Muntaner del nostre barri, una sèrie de tallers relacionats amb l’enginyeria i l’ús creatiu de la tecnologia, dissenyats i conduïts pels nostres alumnes de Tecnologia 4ESO. Per fer-ho hem comptat amb la col·laboració de Nubòtica Academy.

El primer pas per al disseny d’aquests tallers va ser una trobada amb els professionals de Nubòtica al seu espai, de la qual van sortir els objectius, els equips de treball amb distribució equitativa de nois i noies, i la tipologia de tallers que volíem oferir.

Taller 1. Maker Electric Thing

El Sergio, la Núria i el David P han ensenyat els fonaments dels circuits elèctrics i els han utilitzat per fer funcionar un objecte fet amb materials quotidians: una llanterna. Han utilitzat dos leds per treballar la diferència entre la connexió en sèrie i en paral·lel. 

Taller 2. Disseny i Impressió 3D

El Manu, la Mireia i l’Adrià han ensenyat a utilitzar l’entorn en línia de disseny 3D Tinkercad per dissenyar, amb formes geomètriques simples, un clauer personalitzat.
Pablo, de Nubòtica, ha ensenyat a transformar aquests dissenys en arxius que especifiquen els moviments dels motors de la impressora 3D que els fabricarà, i ha mostrat com funciona una d’aquestes màquines, que Nubòtica ens ha prestat per a l’ocasió, i amb la que ens imprimiran els dissenys realitzats.

Taller 3. Fem música amb Makey-Makey

El Manel i la Maria han ensenyat com connectar el món físic amb el món virtual dels ordinadors amb l’entorn de programació Scratch i la placa Makey-Makey, utilitzant fruites i d’altres materials conductors per fer circuits elèctrics controlats des de l’ordinador per emetre notes musicals.

Taller 4. IoT. Robòtica i Telecomunicacions

El David BM, la Mariam i l’Alejandro han ensenyat a programar els comportaments de dos servomotors connectats a una placa micro:bit per tal que definir la navegació del robot a què estan muntats, en rebre ones de ràdio emeses per una altra placa micro:bit, muntada sobre un suport de cartó amb forma de comandament de consola.

La participació en la jornada STEM A L’H, i la col·laboració amb Nubòtica són dues de les actuacions previstes en el projecte STEAMcat de l’Institut Bellvitge.