Materials superconductors

Materials superconductors

Descoberta al 1911, la superconductivitat és la desaparició de tota resistència al pas del corrent elèctric en determinats materials. Aixó es pot aconseguir a molt baixes temperatures, refredant aquests materials amb muntatges molt complexos que utilitzen heli líquid. Això no és rendible.

Superconductivitat

Però als anys 80 es van descobrir els superconductors d’alta temperatura, obrint la porta al control de la superconductivitat a temperatura ambient, la qual cosa produiria una revolució en el transport de l’energia elèctrica: sense resistència no hi ha pèrdues d’energia per efecte Joule. La disminució de la producció necessària per satisfer la demanda, supressió d’estacions transformadores …, seria molt beneficiosa no només econòmicament, també per la reducció de gassos d’efecte hivernacle.

El problema és la composició ceràmica d’aquests materials, que els fa poc aptes per fabricar cables per deformació plàstica. Però noves tècniques de fabricació han permés aconseguir cables de longituds superiors a 1 km. Poc a poc anem avançant, veieu les animacions d’American Superconductor >>

Superconductor

Però la superconductivitat és més que l’absència de resistència elèctrica: els efectes magnètics dels superconductors obren el camí a moltísimes aplicacions, un exemple: la levitació magnètica. Veieu el video.

.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Z4XEQVnIFmQ&feature=related]

I si us animeu, podeu construir la vostra pròpia màquina de levitació magnètica:

.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=K54DVfrP3jc&feature=related]