Canvi horari

Cal preparar-se per avançar el rellotge: diumenge 28 de març a les 2:00 seran les 3:00. És el canvi a l’horari d’estiu, que ens treu una hora de son peró ens permetrà gaudir durant uns quants mesos de més hores de llum. Realment s’agraeix, al contrari que el canvi a l’horari d’hivern.

El canvi horari es realitza dos cops l’any simultàniament a 70 països en tot el món i està regulat per llei. A Espanya, des del 1974 l’últim diumenge de març s’avança l’hora i l’últim diumenge d’octubre s’atrasa. El motiu és maximitzar l’aprofitament de la llum solar per tal d’estalviar energia elèctrica en il·luminació, encara que no està del tot clar si aquest estalvi és suficient i si l’afectació que suposa per al rellotge biològic és bona o dolenta.

Fusos horaris vs Zones horàries

Com que el dia solar es divideix en 24 hores, la Terra es divideix en 24 franges imaginàries d’una hora, els anomenats fusos horaris. Cada 15º de longitud hi ha una hora de diferència: una més cap a l’Est i una menys cap a l’Oest del meridià de Greenwich. De tota manera, hi ha països que comparteixen 2 o més fusos horaris i han d’establir una única hora oficial, així què és més utilitzat el concepte de zona horària.

Mesura de l’hora. L’UTC

La nostra hora oficial és UTC+1. UTC (Universal Time Coordinated) representa la mesura de referència horària estàndar establerta per la Oficina de Peses i Mesures de Paris (BIPM). Els temps UTC, que són els utilitzats per molts estàndars d’Internet, xarxes de telefonia i sistemes de posicionament global, es calculen mitjançant els increiblement precisos rellotges atòmics que treballen amb la freqüència de les transicions energètiques en els àtoms.

Rellotge Atòmic

Si voleu saber l’hora exacta, res millor que consultar-la al BIPM