Building a termosolar heater

Building a termosolar heater

Amb alumnes de 3r d’ESO hem participat en el taller de construcció d’un escalfador termosolar de l’Associació Pendulum per a la Difusió del Coneixement Científic, dirigida pel Marc Boada, realitzat … en anglès!!! per la Moira Costa, i que ens ha estat ofert per l’àrea de Sostenibilitat de L’H.

Building a termosolar heater

L’objectiu del taller és conscienciar-nos de la problemàtica associada al model energètic actual i mostrar-nos maneres netes d’aconseguir energia per satisfer les nostres necessitats, en aquest cas energia tèrmica a partir del Sol.

L’escalfador solar és d’allò més senzill: consisteix en una capsa de sabates foradada amb una planxa d’alumini a dins pintat de negre per absorbir la calor i un plàstic transparent per aconseguir l’efecte hivernacle. Uns forats a dalt i a baix permeten l’entrada de l’aire fred per baix i la sortida de l’aire calent per dalt.

EscalfadorTermosolarimatge estreta del bloc d’en Marc Boada

El mal temps i la manca de temps ens ha impedit comprovar el funcionament dels nostres escalfadors, però la Moira ens ha assegurat que podem aconseguir una diferència tèrmica de 7 graus amb aquest escalfador orientat al sol, que podem unir-los en vertical per aconseguir més escalfor, ens ha donat pautes per millorar el disseny i ens ha encoratjat a què substituïm els radiadors de les nostres habitacions per aquests escalfadors posats a la finestra.

De fet, amb aquest escalfador hem fet una introducció a l’arquitectura bioclimàtica, que utilitza elements passius per satisfer les necessitats energètiques. En concret m’ha fet pensar en el mur Trombe: mur orientat al sol, construït amb materials de gran inèrcia tèrmica i acristalat per la banda exterior, amb una cambra d’aire intermèdia per la qual l’aire ascendent es va escalfant i pot entrar a l’interior de l’habitatge per unes trampilles que podem obrir o no, segons les nostres necessitats.

Aquest pot ser el començament d’un projecte interessant. De moment, al setembre farem les mesures pertinents i traurem conclusions. Continuarà …