Actuadors lineals per als nostres projectes

Actuadors lineals per als nostres projectes

Els actuadors lineals electromecànics actuen com els cilindres hidràulics i pneumàtics: tenen una tija que es desplaça linealment per realitzar un treball (en la imatge, la inclinació d’heliòstats en funció de la posició del Sol).
El seu accionament no és la força d’un fluid sobre un pistó sinó el moviment circular produït per un motor elèctric al qual s’han d’acoblar.

Tot i que no són tan forts com els cilindres hidràulics ni tan ràpids com els pneumàtics tenen l’avantatge que la seva posició es pot controlar si l’accionem amb un servomotor.
La transformació del moviment circular en lineal es realitza mitjançant un mecanisme de rosca, com el de l’eix Z de les impressores 3D.

Nosaltres també podem utilitzar aquest tipus d’actuador en els nostres projectes. Us presento dues propostes:

Actuador lineal Lego Technic

La seva cursa és de 3 forats Lego (2,4 cm). Per completar-la calen 19 revolucions del seu eix. Per tant, per accionar-lo calen motors CC si volem potència o servos de rotació contínua si volem precisió. Només cal hackejar-lo a la manera Tecno-Lògica >>.

L’acoblament de l’eix de l’actuador lineal al motor por ser directa o a través d’engranatges cònics, com es veu al vídeo. Per això cal una peça especial de connexió.

Els nostres els hem comprat a electricBricks >>
Més informació i propostes de configuració al bloc TechnicBricks >>

Actuador lineal DiY

Acoblant a un servo a la base giratòria de la carcassa d’una barra de cola i utilitzant un tub de PVC com a tija podem fer el nostre actuador lineal, segons la proposta de Make: