Música nadalenca amb Bitbloq

Música nadalenca amb Bitbloq

Per donar un toc tecnològic a l’arbre de nadal de la classe de 2n d’ESO hem decidit crear melodies nadalenques amb els brunzidors dels nostres robots bq, i ens hem trobat que les opcions de notes musicals que es poden generar amb els blocs de bitbloq no permeten crear melodies complexes… Però ho hem fet, utilitzant variables i el bloc avançat del brunzidor, que permet definir les notes per la seva freqüència:

bloc

Components utilitzats:

2 Leds, 1 brunzidor i 1 polsador connectats als pins 7, 8, 11 i 12 d’una placa ZUM:

nadales1

Conceptes musicals:

Les notes musicals són vibracions de l’aire a una freqüència determinada. Les que podem generar amb els blocs de bitbloq (tons i semitons) corresponen a la 4a octava.
Normalment una melodia utilitza notes de diferents octaves. La freqüència d’una nota en una octava és el doble que la de la mateixa nota en la octava anterior.

Per poder treballar amb dues octaves (la 4a i la 5a) hem creat una variable per a cada nota, el valor de la qual és la seva freqüència en la 4a octava (DO, RE, MI, FA, SOL, LA, SI), i una altra variable de valor el doble de la freqüència anterior (DO2, RE2, MI2, FA2, SOL2, LA2, SI2). Aquestes corresponen a la 5a octava.
Amb aquestes hem tingut prou. No ens ha calgut utilitzar semitons ni més octaves.

nadales2

La durada de les notes, així com dels silencis, es mesura en polsos, i es representa amb diferents figures musicals:

figuresmusicals

Per definir les durades hem creat 5 variables. Hem establert el valor d’un pols com 500 ms, que és el valor de la variable negra, a partir del qual es calculen els valors de la resta:

figuresmusicals_btbq

Programació

Hem creat funcions per les diferents melodies creades, utilitzant el bloc avançat del component brunzidor, que ens permet definir la nota i la seva durada amb variables.
Per afegir efectes luminosos hem creat dues funcions que encenen un dels leds i apaguen l’altre, i les hem anat intercalant entre nota i nota. Així, mentre sona una nota s’encén un led, i quan sona la següent, s’encén l’altre led. Per exemple, la primera part d’una de les nostres nadales:

nadales11

Execució

Tot i què la primera idea va ser utilitzar un potenciòmetre per poder escollir la cançó, la solució final utilitza un polsador, de manera que cada cop que es premi s’executaran les tres melodies creades, una darrera l’altra:

nadales10

Aquest projecte està publicat al lloc Explora de bitbloq. Clica per veure’l o descarregar-lo