Tallers de Tecnologies Creatives. Recull d'idees

Tallers de Tecnologies Creatives. Recull d’idees

Amb piles de botó i LEDs hi ha moltes possibilitats per engrescar i treballar els principis bàsics dels circuits elèctrics. Amb uns quants elements més, les possibilitats són immenses. Aquest és el meu recull d’idees i recursos per introduir als alumnes en la creació de Tecnologia Elèctrica de manera econòmica, creativa i divertida.


Per començar, cal deixar clars els principis bàsics. M’agrada com es presenten a la sèrie Sylvia’s Mini Maker Show

Els materials conductors que podem utilitzar, a més dels típics cables, permeten fer circuits sense necessitat de soldar o connectar amb regletes: la plastilina conductiva, la tinta conductiva, la cinta de coure adhesiva i el fil de cosir conductor simplifiquen el muntatge i permeten moltes possibilitats creatives.
Com a font d’alimentació, les piles de botó són ideals pel poc espai que ocupen i per la facilitat de connexió sense porta piles, i com a actuadors podem utilitzar LEDs, petits brunzidors piezoelèctrics i motorets vibradors.
Altres materials: llapis, cartolines, cel·lo, brides, neteja pipes, pinces de la roba, …


Plastilina conductiva: A SquishyCircuits podem trobar vídeos, projectes i idees, a més de la recepta de plastilina conductiva i de plastilina no conductiva (que també es poden comprar). Recepta en castellà.

Il·luminació de retallables: Per a alumnes menys creatius podem tenir retallables preparats. El circuit es pot fer amb cinta de coure adhesiva per l’interior de la figura. Idea de Mertxe J. Badiola.

Origami elèctric: També podem il·luminar avions de paper, corbatins i d’altres figures, inclús fer làmpadetes com la de la foto. Cliqueu-hi a sobre si voleu saber com fer-la. També podem trobar idees a Sparkfun.

Paper circuits: Amb cinta de coure adhesiva (o, si cal, amb tires de paper d’alumini enganxades amb cel·lo) podem il·luminar dibuixos, fer pins, targetes de felicitació, …, inclús interactives. Chibitronics, Sparkfun i The Thinkering Studio, entre d’altres, ofereixen molts recursos i idees.

Microcomponents adhesius: Si tinguéssim diners, podríem utilitzar també LEDs, sensors, inclús microcontroladors adhesius. Els venen a Chibitronics:

Targetes desplegables: a Sparkfun podem trobar tutorials i plantilles. 

Amb tinta conductiva podem dibuixar el circuit com una part més d’una “obra d’art”. Tot i que és molt cara, també la podem fer nosaltres …

… o substituir-la pel grafit d’un llapis molt tou (2B). Més brut però econòmic :-)

Wearables: també podem cosir circuits en gorres, braçalets, etc utilitzant fil conductor. Potser aquest fil es pot substituir per fil de coure del que utilitzem a classe per fer electroimants.

Bitxos vibradors: amb petits motors vibradors i neteja pipes per les potes. Inclús podem fer-los controlats a distància amb cables i pinces de la roba. Unes quantes idees.


I si volem ficar-nos amb l’electromagnetisme: el projecte Tiny Dancers afegeix creativitat a la comprensió d’aquest fenòmen mitjançant la construcció d’un motor elèctric elemental.