Tecnologia Inkjet per administrar insulina

HP està treballant en l’aplicació de la tecnologia d’injecció de tinta (Inkjet) com a alternativa a l’agulla hipodèrmica en l’administració de medicaments (insulina, per exemple). Es tracta d’un pegat amb microagulles que travesen només l’epidermis i injecten medicament en comptes de tinta. Bona idea!

Aquest pegat conté un xip que permet injectar dosis precises del medicament just a sota de la superfície de la pell, pràcticament sense dolor. A més, de la mateixa manera que un cartutx d’injecció de tinta pot imprimir en diferents colors, les microagulles poden programar-se per separat per tal d’administrar diferents medicaments, dosis diferents i amb horaris diferents, segons les necessitats del pacient. Conegueu aquest sistema clicant sobre la imatge

La Tecnologia Inkjet és coneguda per les impressores de paper, però té molts usos a nivell industrial. Es basa en la formació d’una imatge a partir de la deposició controlada de microgotes de tinta (de l’ordre de nanograms), que s’uneixen per formar la imatge. El principal avantatge és que no requereix contacte entre el substracte i el capçal d’impressió, pot imprimir sobre multitud de materials i a grans velocitats (més de 100 m/min). L’ús de tintes amb propietats conductores o polímers orgànics permet produir circuits electrònics impressos flexibles, estructures fotovoltaiques, seqüències de material genètic o sensors químics i biològics entre d’altres moltes aplicacions.

El cor d’aquest sistema és el capçal d’impressió, que consisteix en centenars d’injectors que, en rebre un pols de tensió, expulsen la tinta continguda en cada un d’ells de manera selectiva. Veieu com s’ho fan en aquests videos:

Existeixen dos mètodes per injectar la tinta:

Mètode tèrmic: Un impuls elèctric produeix un augment de temperatura (aprox. 480 ºC durant microsegons) que fa bullir una petita quantitat de tinta dins d’una cambra formant una bombolla de vapor que força la seva sortida pels injectors. Al sortir a l’exterior, aquest vapor es condensa i forma una microgota de tinta sobre el substracte. Després, el buit resultant arrosega nova tinta cap a la cambra. La mateixa tinta actúa com a refirgerant. Aquest mètode degrada els injectors, és per això que estàn als catutxs en comptes de a la impresora.

Mètode piezoelèctric: Cada injector està format per un element piezoelèctric que, en rebre un impuls elèctric, canvia de forma augmentant bruscament la pressió a l’interior del capçal provocant la injecció d’una partícula de tinta. El seu cicle d’injecció és més ràpid que el tèrmic.

Control electrònic del procés: Abans de l’impressió, el sistema de control rep la imatge que s’ha d’imprimir (normalment des d’un ordinador) i la guarda en la memòria. Durant la impressió rep informació sobre la posició del substracte i del capçal. L’electrònica de control envia, durant la impressió, dues senyals al capçal: una és la informació de la imatge guardada en la memòria i l’altra són els impulsos de tret que provoquen la injecció de gotes. d’aquesta manera s’aconsegueix el control de cada gota.

Per acabar d’aclarir-nos val la pena veure l’explicació del prof. Hernan Sanchez, de l’ITA sobre el funcionament de les impressores Inkjet

.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=p1hjG9fitNE]