El poliesportiu de Bellvitge té instal·lacions solars!!!

El poliesportiu de Bellvitge té instal·lacions solars!!!

Encara que tots coneixem i utilitzem aquest edifici, no sabíem que té instal·lacions solars: tèrmica i fotovoltaica. Per què? Perquè estan amagades.
I per què estan amagades? Els captadors solars sempre es veuen: han d’estar orientats a sud i inclinats segons la latitud del lloc, ja que si no, no funcionen bé.

Els alumnes de 1r de batxillerat tecnològic hem visitat el poliesportiu per tal de descobrir aquestes instal·lacions. En Josep Lluis, responsable de manteniment, ens les ha enseyat, ens ha explicat con funcionen…i moltes més coses intressants sobre aquest edifici, dissenyat per Gallardo Bravo Arquitectos (veieu a la seva web la fitxa del projecte).

els acumuladors i les calderes
el quadre de comandament elèctric els inversors

Al soterrani, el circuit primari d’aigua, els dos acumuladors i les dues calderes de suport de la instal·lació solar tèrmica. Bombes, filtres, descalcificadors, deshumidificadors … i els dos inversors de la finstal·lació fotovoltaica connectada a xarxa.

la façana sud esports d'aventura per pujar a la teulada
els dos grups fotovoltaics mesurant l'orientació de la façana

A la façana sud es veuen els captadors fotovoltaics. Estan ben orientats, però verticals. Des de la teulada es pot veure la resta de captadors: pràcticament horitzontals. Així i tot, a l’estiu aquesta instal·lació produeix beneficis econòmics.

Buscant els captadors els captadors solars tèrmics
detall dels captadors detall dels captadors

Els captadors tèrmics també estan pràcticament horitzontals i, a més, orientats a l’oest i, a més, sense vidre, és a dir, res d’efecte hivernacle per aconseguir la màxima escalfor, només una planxa metàl·lica que, segons el Josep Lluis, actúa com un radiador: escalfa massa l’aigua a l’estiu i la refreda a l’hivern, quan es necessita més calenta.

estructura de la coberta detall de la secció
prova de càrrega a la teulada nosaltres

A més, en Josep Lluis ens va explicar com funciona l’estructura d’aquest edifici: sota la coberta no hi ha bigues, sinò cables suportats pels pilars que es veuen des del carrer, una capa molt prima de formigó i aïllament. Vam saltar i vam comprobar com es mou.

Veieu totes les fotos d’aquesta activitat allotjades a