Robots To The Rescue. Tecnologia Confinada 4ESO

Robots To The Rescue. Tecnologia Confinada 4ESO

La pandèmia produïda pel SRAS-Cov-2 ens ha donat l’oportunitat de seguir el procés de disseny de l’Enginyeria per tal de dissenyar solucions a problemes derivats d’aquesta situació, i d’explorar diverses maneres de representar les nostres idees: interactivitat digital, modelat 3D i Realitat Virtual.
El projecte s’ha desenvolupat a partir de les pautes definides en aquesta presentació:

Les fases del projecte:

1. Anàlisi de la situació

Hem començat buscant resposta a una sèrie de preguntes relacionades amb la Covid-19, i hem analitzat el paper de la Tecnologia. Hem descobert:
Els termòmetres electrònics, els respiradors artificials, les màscares protectores i els salva orella impresos en 3D, el paper de l’analítica de dades i de la Intel·ligència Artificial, el reforç de xarxes, sistemes de telecomunicació i de software relacionats amb el teletreball i l’ensenyament virtual, els equips de recerca i de processament de dades que utilitzen els investigadors …

2. Generació d’idees

S’ha definit i analitzat quatre possibles àmbits d’actuació.
Un cop escollit l’àmbit, s’ha buscat resposta a una sèrie de preguntes per tal de decidir la més interessant, que s’ha convertit en l’objectiu individual de cada alumne/a.

Hem focalitzat el paper de la Tecnologia i hem fet una llista de quins aspectes de la situació actual es podrien substituir, combinar, adaptar, modificar, proposar per altres usos, eliminar o reordenar per al d’aconseguir solucions innovadores en l’àmbit escollit.

3. Avaluació de les primeres idees per tal d’escollir-ne la millor

Un cop decidit l’àmbit d’actuació, analitzades referències i generat diverses idees en funció de l’objectiu definit, aquestes s’han valorat per tal d’identificar la millor de totes. Aquesta valoració s’ha fet en funció de tres criteris: Utilitat, Facilitat i Originalitat, i ha donat com a resultat les següents propostes:

Una polsera anticontagis amb detector de distància i indicador visual o sonor que indiqui que algú s’apropa massa a l’usuari.
Una aplicació que indiqui el grau de concurrència dels llocs per tal de poder planificar rutes per les zones menys concorregudes.
Un robot assistent humanoide que ajudi a les persones grans en les tasques domèstiques i els faci companyia.
Un sistema de repartiment de compres en línia amb drons i busties especifiques als terrats dels edificis de la ciutat.
Un robot hospitalari que entretingui als pacients, que s’hi comuniqui amb ells i els permeti fer videoxats, veure vídeos …
Un robot infermer fet amb plàstic reciclat i alimentat amb energia solar, que prengui i transmeti les constants vitals dels pacients i els permeti comunicar-se amb el personal sanitari mitjançant Bluetooth.
Un implant cibernètic capaç de mesurar diferents constants vitals per tal de detectar possibles afeccions, així com els anticossos que combaten la malaltia. Les dades s’enviarien al mòbil mitjançant la tecnologia NFC, i serien interpretades per una app.

Les definicions de les propostes s’han complementat amb esbossos, dels quals pocs es poden mostrar …

4. Creació del prototipus

Donada la impossibilitat de crear prototipus materials complexos, els hem hagut de crear virtuals. Això ens ha donat l’oportunitat de conèixer i explorar el disseny 3D amb Tinkercad. Alguns dels resultats:

També hem explorat l’immersió dels nostres models 3D en entorns de Realitat Virtual amb Cospaces:

5. Compartim la proposta de solució al poblema plantejat

Tot el procés s’ha anat recollint en presentacions Genial·ly que es poden consultar. La reducció de la càrrega horària de la matèria durant el confinament ha dificultat el seguiment d’aquestes presentacions, la majoria de les quals són de navegació molt feixuga, inclús incompletes per la falta d’implicació de gran part de l’alumnat durant el confinament: dels 20 alumnes de la matèria només 12 el van començar, i només 6 el van acabar.

La qualitat dels treballs és també molt diversa, especialment per les diferències d’implicació de l’alumnat. Malgrat tot, n’hi ha dos que va la pena mirar-se: el robot infermer de Cameron i el sistema de repartiment amb drons de David.