El primer profe de tecnologia

El primer profe de tecnologia

Em presento: sóc el Professor Franz de Copenhague. Encara que no aparegui a cap llibre de història de res, sóc un personatge important al nostre país. Vaig néixer al 1936 a les pàgines del còmic TBO, on a partir del 1943 vaig tenir la meva pròpia secció periòdica: Los grandes inventos de TBO.

Vaig tenir uns quants pares fins que Ramón Sabatés em va adoptar als anys 60. En Ramon era enginyer i tenia una creativitat il·limitada i sorprenent, amb ell vaig inventar més de 1.000 artefactes. Tots ells tenien una finalitat banal, eren estrafolaris, divertits i extremadament complexos. Aquí teniu uns quants exemples >>>

BlancComplet BlancCompletEls meus invents van arribar a ser tan populars que la frase es un invento del TBO s’aplica encara avui a tot el que es considera aparatós o absurd.
Però tot el que vaig idear podia construir-se i funcionar. De fet es coneixen tres dels meus invents que van saltar de les pàgines a la realitat: la màquina de tallar cigars, el dispensador automàtic de postals i la mini grua per recollir mocadors del terra.

Tinc un homònim americà, el Professor Lucifer Gorgonzola Butts, creat per Rube Goldberg qui, com Ramon Sabatés, va deixar la professió d’enginyer per dedicar-se a la de dibuixant, dissenyador i inventor d’enginys inútils i complicats. En Goldberg ha estat reconegut internacionalment, no així en Sabatés.

Encara que em vaig jubilar als anys 80 i les noves generacions no han sentit parlar de mi, continuo viu en la memòria d’aquells que tenen …taitantos, per als quals vaig ser el seu primer profe de tecnologia. Analitzar les meves andròmines permet realitzar un bon repàs de mecànica. Practiqueu, aqui teniu un munt d’invents del TBO >>