Exposició i demostració de maquetes d’invents a l’IEC

Exposició i demostració de maquetes d’invents a l’IEC

El passat 17 de març els alumnes científics i els tecnològics de Batxillerat van visitar l’exposició de maquetes de màquines i aparells de les èpoques anteriors a l’electrònica, invents que han anat lligats a l’evolució de la Física i de la Tecnologia, organitzada per la Societat Catalana de Física.

En Ramon Magem, constructor de les maquetes, ens va deixar bocabadats en explicar-nos els principis físics i mostrar-nos el funcionament d’uns 30 invents que, sense cap formació científica ni tecnològica prèvia va aconseguir reproduir gràcies a la seva curiositat, entusiasme i ganes d’aprendre. No és científic ni enginyer, … és un MAKER!

El Ramon s’ha atrevit amb tota mena de màquines i aparells, alguns dels quals van deixar al·lucinat al mateix Aleix Diz, el professor de física de l’institut que ha organitzat aquesta activitat dos anys consecutius, i per descomptat, a la professora de Tecnologia acompanyant :-)

Algunes de les reproduccions d’invents d’en Ramon:

Mecànics: al vídeo podeu veure en funcionament la màquina de vapor, l’Eolípila d’Heró, el motor Stirling, el motor d’explosió, … inclús una recreació dels embarrats de transmissió de moviment cap a les màquines de les fàbriques de la Revolució Industrial.

Diferents generadors elèctrics: rotatius i lineals, així com aplicacions de l’electromagnetisme que semblen màgia: la bobina de Tesla, la ràdio d’Hertz, les primeres gravadores de so, …

Aquest és l’àlbum de fotos de l’activitat. Cliqueu aquí si voleu descarregar alguna foto: