Tecno-Lògics Bellvitge al FIET 14

Tecno-Lògics Bellvitge al FIET 14

El I Fòrum Internacional d’Educació i Tecnologia (FIET) ha estat un espai d’anàlisi de l’impacte de la tecnologia a l’educació. Més de 100 experts tant nacionals com internacionals, al llarg de les jornades i organitzats en grups de recerca, han aportat propostes per dibuixar les tendències de futur de la tecnologia educativa a Catalunya.

Els Tecno-Lògics Bellvitge vam estar convidats, després de l’experiència a la VI Jornada Programa, a compartir la nostra experiència en Computació Física a l’àrea de Tecnologia a l’espai FIETjove, paral·lel als espais de debat i reflexió dels experts.

La Carol (profe) ha explicat que la computació física és la programació de comportaments d’objectes físics, i que la treballem des de l’àrea de Tecnologia perquè els alumnes han d’entendre com funciona el nostre entorn, que avui és totalment artificial i intel·ligent, per poder conviure amb ell, utilitzar-lo i gaudir-ne de manera responsable i crítica, perquè han d’adonar-se que nosaltres també podem col·laborar en el seu desenvolupament.
Perquè l’univers artificial que ens envolta no és més que objectes (sensors, actuadors i controladors) connectats entre si; les seves connexions són físiques (cables i ones que transporten senyals) i lògiques (programes).
Perquè la millor manera d’entendre la Tecnologia és fent Tecnologia.

El David i el Kevin han explicat com fem robots a 3r d’ESO amb Lego Mindstorms programant amb Enchanting, software de programació leJOS sota l’aparença visual de Scratch, com els controlem a distància a través del mòbil mitjançant aplicacions programades amb App Inventor, la nostra relació amb el MIT on s’han creat els entorns de programació que utilitzem, i la seva sensació de que aixó de dotar d’intel·ligència a les màquines és molt fàcil i divertit.
El que fem i com ho fem a Robòtica 3ESO, explicat en aquest bloc

Robotica3ESO

El Sergio ha explicat la nostra experiència d’immersió en l’univers automàtic dels sensors, els actuadors i els controladors amb Arduino, programant els seus comportaments i la seva interacció amb Scratch for Arduino per tal d’implementar un projecte de domòtica a 4t d’ESO que semblava ciència ficció quan es va plantejar a començament de curs.
El que fem i com ho fem a 4ESO, explicat en aquest bloc

La Camila i el Lucas han explicat el procés que va portar als alumnes Tecno-Lògics de 1r Batxillerat des del seu primer contacte amb la robòtica a Citilab amb S4A, fins a la programació creativa i intuitiva d’un robot programat amb codi Arduino que ha anat evolucionant en forma i en comportament de manera improvisada: a mesura que resoliem reptes ens anavem plantejant de nous.
Han explicat tambe com gràcies a aquest procés creatiu ara se senten capaços d’enfrontar-se a qualsevol repte tecnològic, i que el que s’han plantejat com a Treball de Recerca està relacionat amb l’impacte que els va provocar descobrir a Citilab la cultura maker i el món de la impressió 3D a començament de curs.
El que hem fet i com ho hem fet a 1r de Batxillerat Tecnològic

Tot i el caòtic i desendreçat tarannà Tecno-Lògic, amb una presentació de la que vam projectar només un parell de diapositives, una webcam que no vam poder connectar, i la manca de temps per ajustar res abans de la presentació, tothom va explicar molt bé l’essencial del nostre treball en el temps acordat. Aquest és l’improvisat resum final: