Jornada Programa 14

Jornada Programa 14

La VI Jornada Catalana de l’Ensenyament de la Programació a Primària i a Secundària ha estat, com sempre, plena de propostes d’alló més interessants. Nosaltres hem volgut compartir la nostra: què, per què, com i quan fem Computació Física a l’àrea de Tecnologia, presentada pels alumnes Tecno-Lògics:

La idea:
A la matèria de Tecnologia programem comportaments d’objectes físics amb l’objectiu d’entendre com funciona el nostre entorn: totalment artificial i cada dia més intel·ligent. Entendre’l ens ha de permetre conviure emb ell, utilitzar-lo i gaudir-ne de manera responsable, i fins i tot adonar-nos que nosaltres també podem contribuir al seu desenvolupament.
La tecnologia no és màgia, l’univers artificial que ens envolta no és més que objectes (sensors, actuadors, controladors) connectats entre ells mitjançant connexions físiques (cables, ones) i lògiques (programes).
Dividim l’entorn en dos grans àmbits: el de les màquines intel·ligents (robòtica) i el de les instal·lacions intel·ligents (domòtica).

A 3r d’ESO fem robòtica amb Lego Mindstorms programat amb Enchanting, software lliure de programació leJOS sota l’aparença visual de Scratch.
Hem dedicat el primer trimestre a introduir-nos en el món de la robòtica, aprendre a muntar i a programar els robots, resolent petits reptes de descoberta.
Al segon trimestre hem treballat tres grans reptes de manera autònoma: el transportador, els robots escriptors i el sumo, amb el qual vam anar a Robolot.
El tercer trimestre estem treballant el control remot dels robots utilitzant el mòbil com a comandament. Utilitzem App Inventor per a la programació de les nostres aplicacions, i el lloc NXTappLab com a entorn d’aprenentatge.
El major problema és el de la falta de material: 21 alumnes per 4 robots. A hores d’ara 9 alumnes han tirat la tovallola i passen de compartir robots.

A 4t d’ESO fem domòtica amb Arduino programat amb S4A. Després de descobrir continguts generals sobre sistemes automàtics i instal·lacions als habitatges, dediquem el tercer trimestre a fer un projecte d’habitatge intel·ligent.
El major problema: la poca creativitat i autonomia dels alumnes, la majoria dels quals busquen en aquesta matèria un reducte fàcil i sense complicacions per acabar l’ESO.

A 1r de Batxillerat hem fet un robot programat amb Arduino, sense cap experiència prèvia i d’una manera creativa i intiuitiva. El nostre robot ha anat evolucionant en forma i en comportament de manera improvisada: a mesura que resoliem reptes ens anavem plantejant de nous.
Gràcies a aquest procés creatiu els alumnes se senten capaços d’enfrontar-se a qualsevol repte tecnològic, i que el que s’han plantejat com a Treball de Recerca està relacionat amb l’impacte que els va provocar descobrir a Citilab la cultura maker i el món de la impressió 3D a començament de curs.