Adeu, bombetes incandescents

Adeu, bombetes incandescents

Les bombetes incandescents tenen els dies comptats: les de 100 W ja no es fabriquen des del setembre de 2009, i aquest any 2010 li toca el torn a les de 75 W. La mesura presa per l’UE de fer desaparèixer totes les bombetes incandescents abans del 2016 evitarà l’emissió de 15 MT anuals de CO2.

Aquest és potser el sistema transformador d’energia més ineficient que existeix: només el 20 % de l’energia que consumeix es transforma en llum, el 80% restant es tradueix en calor. A més, des que va ser inventada l’any 1878 per Thomas Alva Edison no ha evolucionat absolutament res: les bombetes actuals són exactament iguals que les de llavors.

Alternatives hi ha tres:

Les bombetes halògenes: l’alternativa menys eficient (les més avançades ofereixen una millora de l’eficiència energètica només del 50% respecte a les incandescents).

Les làmpades fluorescents compactes: són fins a un 80% més eficients que les incandescents. Són més cares però duren 10 vegades més.

Els LED: encara que no han evolucionat prou a nivell tecnològic per poder competir amb altres sistemes d’il·luminació, es tracta d’una tecnologia altament eficient ja que produint la mateixa quantitat de llum consumeixen el 90% menys d’energia i no contenen substàncies tòxiques.

I si no ens en volem desfer, podem donar-les altres usos:

També a les bombetes sel’s pot donar una segona vida. Es poden fer moltes coses boniques i útils amb elles. A Ecoinventos trobareu moltes idees i instruccions.