Pa industrial vs Pa artesanal

El pa d’ara és insípid, engreixa, no dura res, el pa d’abans si que era bo … L’alt grau de mecanització del procés actual de panificació ha repercutit negativament en la qualitat del pa. Però el consumidor decideix quin pa vol menjar: fleques atesanals hi ha, però no al costat de casa ni al mateix preu.

El pa que comprem al super és un producte industrial elaborat massivament. Es ven a qualsevol lloc i a qualsevol hora, sempre acabat de sortir de forn. Inclús els forners aparentment artesans elaboren el pa comú amb equips mecànics de panificació i amb les mateixes matèries primeres modificades genèticament i tractades amb productes químics. El procés és el mateix però a petita escala: ultraràpid i amb necessitat de millorants artificials per aconseguir un aliment producte més de les ingenieries bioquímica i industrial que de la natura.

El producte resultant té molt poc a veure amb el pa tradicional i comença a degradar-se en quant surt del forn: la molla endureix, la costra s’estova i les espores presents en l’aire es dipositen a la costra. Sembla ser que la única opció és detenir el procés amb congelació.

Conegueu el procés industrial d’elaboració del pa veient aquest vídeo, i compareu-lo amb el del pa artesanal del següent. Bon profit!