Plataformes petrolíferes

Plataformes petrolíferes

Deepwater Horizon era una plataforma petrolífera semi sumergible construïda l’any 2001 per perforar pous de petroli en el subsòl marí. Un cop acabada la perforació, la plataforma es traslladaba a un altre lloc i l’extracció era realitzada per altres equips.

El 20 d’abril de 2010, en la fase final de perforació d’un pou, l’alliberament descontrolat de gasos va provocar el que tots coneixem: explosió, incendi, enfonsament i vessament de petroli per tot el golf de Mèxic. Clicant sobre la imatge podem veure imatges de l’incident.

Els alumnes de Tecnologia Industrial I ens hem informat sobre aquestes instal·lacions industrials tan complexes i robustes que permeten explotar els pous de petroli o gas natural que es troben sota el fons marí tot suportant l’agressivitat del medi, les embestides de les onades, així com tota la maquinària. N’hi ha de fixes i de flotants, més de 4.000 en actiu només al golf de Mèxic.

Veient el documental de National Geographic dedicat a la plataforma Troll A, que opera al Mar del Nord, una de les obres d’enginyeria més complexes i més grans que existeixen, hem conegut els problemes estructurals que presenten: les enormes dimensions, la freqüència de resonància que provoquen les onades i que pot colapsar l’estructura, el tractament dels materials per suportar l’agressivitat del medi marí, el problema de les juntes en el formigonat dels pilars per on es pot colar l’aigua, la construcció en terra ferma i el transport fins al lloc d’operació, la fixació al fons del mar de l’estructura, de la qual només emergeix una petita part, …

Entre les tasques què es desenvolupen en aquestes plataformes destaquen les operacions de perforar el subsòl fins assolir la zona on es troba el petroli, que pot ser centenars de metres per sota el fons marí:

Quan deixen de ser útils, les plataformes flotants es traslladen a altres llocs però les fixes en la majoria dels casos s’abandonen perquè desmantelar-les també és complex i car. Un exemple d’allargament de la seva vida útil és aquest projecte de reconversió en eco-hotel de luxe, de Morris architects. Clicant sobre la imatge podem conèixer el projecte.

I per acabar, una nova mostra de que amb Lego i amb Enginy es pot fer de tot: plataforma petrolífera a Legoland, al costat d’altres sistemes que permeten obtenir energia de manera menys agressiva.

Aquesta recerca ha estat realitzada a proposta del Consell Verd del nostre institut per cel·lebrar curricularment la diada del Medi Ambient tractant des de totes les àrees i amb diferents punts de vista el mateix tema: EL PETROLIMés informació >>