Bicis productores d’energia solar i eòlica

Les bicis no només permeten estalviar energia en el transport, també poden produir-ne. Us presento el projecte EHITS (“Energy Harvesting Intermode Transport System”), una mena de Bicing productor d’energia eòlica i fotovoltaica dissenyat per Ben Lai y Cedrid Ng a Singapur.

La idea: Les bicis d’aquest sistema produeixen energia eòlica i fotovoltaica, els aparcabicis actúen com a centrals energètiques connectades a la xarxa elèctrica. Quan les bicis s’aparquen en aquests portals aporten l’energia que produeixen a la xarxa.

EHITS_1

Les bicicletes: Tenen panells fotovoltaics acoblats al quadre, i dos generadors eòlics a les rodes de disc sense massa. L’energia produïda s’emmagatzema en una bateria des de la qual es pot injectar a les estacions gràcies a un sistema d’acoblament proper als pedals. Malgrat no ser bicis elècriques, utilitzen part de l’energia produïda per a petits dispositius com un identificador de ràdiofreqüència i un GPS.

producció energèticales bicis

Els aparcabicis: Estan dissenyats per mòduls i permeten l’aparcament de vàries bicicletes. Reben l’energia produïda per les bicis i la condueixen a la xarxa elèctrica. A més, els acoblaments també tenen panells fotovoltaics per tal d’augmentar la producció.

ampliar l'esquemaEls acoblaments

De moment, l’EHITS és només un projecte. Evidentment, la quantitat d’energia que pot produir una bici és molt petita, però la idea sembla prou interessant tenint en compte la proliferació de sistemes de prèstec públic de bicicletes a moltes ciutats, com a Copenhague (el qual coneixem prou bé) o el Bicing a Barcelona, on es preveu aquest any arrivar a les 6.000 bicis. I més encara si pensem en ciutats de països on l’ús de les bicis és habitual (la Xina, Dinamarca, Holanda…).

Un darrer apunt: Per arrodonir aquest projecte, fora bo que aquestes bicis estiguèsin fabricades amb materials reciclats, i inclús que tots els elements de la bateria fosin susceptibles de reciclat, complint les directrius europees de reciclatge d’equips electrònics.